En

Ohjeet

Pika-aloitus #

Haluan kokeilla peliä #

 1. Siirry selaimellasi pelisivulle.
 2. Valitse ”Pelaa kirjautumatta”.
 3. Valitse opetuspaketti, jota haluat pelata.

Haluan pelata #

 1. Luo Tokapeli-käyttäjätili.
 2. Asenna Tokapeli mobiililaitteeseesi tai pelaa sitä selaimen kautta.
 3. Kirjaudu sisään sovellukseen ja valitse opetuspaketti, jota haluat pelata.

Haluan käyttää Tokapeliä läksyjen antoon #

 1. Luo Tokapeli-käyttäjätili.
 2. Pyydä Tokapelin ylläpitäjiltä opetuspakettienluontioikeus lähettämällä sähköpostia osoitteeseen comprehensiongame@gmail.com. Lähetä sähköposti siitä sähköpostiosoitteesta, jolla loit Tokapeli-käyttäjätilisi.
 3. Käy läpi ohjeet läksyjen annosta.

Tokapeli

Käyttäjän luonti #

Tokapeli-käyttäjätilin luonti onnistuu osoitteessa https://comprehensiongame.com/api/register/. Jos et löydä sähköpostivarmistusviestiä, tarkista myös roskapostikansiosi. Jos et saa sähköpostivarmistusviestiä 24 tunnin sisällä ota yhteys tekniseen tukeen.

Asennus #

Android #

 1. Asenna Tokapeli Android-laitteeseen Google Play -kaupasta (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.tokapeli).
 2. Käynnistä sovellus ja kirjaudu sisään Tokapeli-tunnuksellasi.
 3. Valitse oma nimesi avautuvasta listasta.
 4. Opetuspakettilistasta voit valita opetuspaketin, jota haluat pelata.

iOS #

 1. Lataa TestFlight.
 2. Liity avoimeen testaukseen tästä. Linkki lisää AppleID:si (sähköposti, jolla kirjaudut Applen laitteisiin ja palveluihin) testaajien ryhmään, joka mahdollistaa sovelluksen Beta-testaamisen Applen oman TestFlight-sovelluksen kautta. Jos laitteellasi ei ole asennettuna TestFlight-sovellusta, linkki avaa Applen verkkosivun, jossa on tarkempaa tietoa sovelluksen testaamisesta (englanniksi).
 3. Mikäli TestFlight ei avaudu linkin kautta, avaa se sovelluskirjastosta.
 4. Lataa Tokapeli painamalla asenna painiketta.
 5. Seuraa ohjeet loppuun Android otsikon alta aloittaen kohdasta kaksi.

Verkkoselain #

Verkkoselaimessa toimivaa versiota voi pelata millä tahansa nykyaikaisella selaimella, kuten Chromella, Edgellä tai Firefoxilla, osoitteessa https://comprehensiongame.com/play/.

Tokapeli Creator #

Creator on saatavilla osoitteessa https://comprehensiongame/creator/. Creatorissa käytetään samaa käyttäjätiliä kuin itse Tokapelissä. Ohjeet olettavat, että pystyt ja osaat kirjautua Creatoriin.

Opetuspakettienluontioikeuden aktivointi #

Opetuspakettien luonti vaatii erillisen oikeuden. Aktivoidaksesi oikeuden sinulla tulee olla hallussasi rekisteröitymiskoodi.

 1. Mene osoitteeseen https://comprehensiongame.com/api/activate-code/.
 2. Syötä rekisteröitymiskoodi sille varattuun kenttään ja paina Lähetä-painiketta.

Opetuspaketin luonti #

 1. Creatorin opetuspakettilistassa uuden opetuspaketin luonnin voi aloittaa painikkeesta ”Lisää uusi”. Jos painiketta ei näy, sinulla ei ole oikeutta luoda opetuspaketteja.
 2. Huomioitavaa pakettia luodessa:
  • Toistaiseksi väittämät tulee kirjoittaa toisistaan riippumattomaan muotoon, eli väittämän ymmärtämisen ei tulisi edellyttää toisen väittämän lukemista. Tätä vaaditaan siksi, että väittämien järjestys satunnaistetaan uudelleenyrityskerroilla. Satunnaistuksella pyritään estämään totuusarvon assosiointi väittämien järjestykseen.
  • Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).
  • Joistain kentistä saa lisätietoa pitämällä hiiren osoitinta hetken aikaa paikallaan niiden päällä.
  • Väittämät ryhmitellään jaksojen perusteella. Pelissä kaikki ensimmäisen jakson väittämät tulee arvioida oikein ennen kuin voi siirtyä toiseen jaksoon jne.
 3. Paketin voi tallentaa palvelimelle painamalla Tallenna-painiketta.

Opetuspaketin asetukset #

Opetuspaketin asetukset saa esille opetuspaketin muokkaussivulla painamalla sivun oikeassa reunassa sijaitsevaa hammasrattaan kuvaa.

 • Pudotusehto: Määrittää, kuinka monen peräkkäisen tiettyyn väittämään annetun oikean vastauksen jälkeen väittämää ei enää esitetä uusilla yrityskerroilla. Asetuksella 0 väittämää ei koskaan poisteta kierrosta. Osa kierrosta poistetuista väittämistä arvotaan takaisin kiertoon, joten vaikka väittämä poistuisi kierrosta, saattaa se silti esiintyä uudelleen. Jos kierrosta poistettuun väittämään vastaa väärin, palaa se kiertoon.
 • Helpotusehto: Määrittää, kuinka monen peräkkäisen väärän vastauksen jälkeen pelaajalle esitetään X kappaletta, tai niin monta kuin on saatavilla, jo oikein arvioituja väittämiä. Helpotuspituus määrittää X:n suuruuden. Asetuksella 0 tämä toiminto poistuu käytöstä.
 • Helpotuspituus: Ks. helpotusehto yllä.
 • Selite-ehto väärille: Määrittää, kuinka monesti tiettyyn väittämään tulee vastata väärin ennen kuin sen selite esitetään, mikäli selite on saatavilla. Asetuksen ollessa 0 selitettä ei esitetä lainkaan.
 • Selite-ehto oikeille: Määrittää, kuinka monesti tiettyyn väittämään tulee vastata oikein ennen kuin sen selite esitetään, mikäli selite on saatavilla. Asetuksen ollessa 0 selitettä ei esitetä lainkaan.
 • Anna välitöntä palautetta: Määrittää, annetaanko pelaajalle välitöntä palautetta, eli kerrotaanko jokaisen vastauksen jälkeen, oliko vastaus oikein vai ei.

Opetuspaketin muokkaus #

Opetuspakettia voi muokata valitsemalla sen opetuspakettilistassa, tekemällä siihen muutoksia ja painamalla Tallenna-painiketta. Lisäksi seuraavat toiminnot ovat saatavilla Peruuta-painikkeen oikeanpuoleisen pudotusvalikon kautta:

 • Tallenna kopio: Tallentaa opetuspaketista kopion. Käyttöoikeuksia ei kopioida.
 • Korvaa paketti: Korvaa nykyisen opetuspaketin sisällön toisen opetuspaketin sisällöllä.
 • Korvaa käännös: Korvaa nykyisen opetuspaketin käännöksen sisällön toisen opetuspaketin käännöksen sisällöllä.
 • Tuo käännös: Lisää toisen opetuspaketin käännöksen nykyiseen opetuspakettiin. Opetuspakettiin ei voi tuoda käännöstä jonka kielinen käännös on opetuspaketissa jo olemassa. Esim. jos opetuspaketissa on suomenkielinen käännös, ei siihen voi tuoda toisen opetuspaketin suomenkielistä käännöstä.

Useita väittämiä voi valita kerralla väittämien vasemmassa yläkulmassa sijaitsevaa ympyrää painamalla. Kun väittämiä on valittuna, näkyy edellä mainitussa pudostusvalikossa myös seuraavat toiminnot:

 • Kopioi valitut uuteen: Kopioi valitut väittämät uuteen opetuspakettiin ja vaihtaa muokkausnäkymän siihen.
 • Kopioi valitut uuteen: Kopioi valitut väittämät valittuun opetuspakettiin ja vaihtaa muokkausnäkymän siihen.

Jos haluat tallentaa keskeneräisiä muutoksia opetuspakettiin niin, että ne eivät päädy vielä käyttäjien saataville, toimi seuraavasti:

 1. Tallenna paketista kopio.
 2. Työstä muutoksia kopiossa.
 3. Kun olet valmis julkaisemaan muutokset, siirry alkuperäiseen pakettiin ja valitse Korvaa paketti, Korvaa käännös tai Tuo käännös muutostesi luonteen suhteen.
 4. Paina Tallenna-painiketta.

Opetuspakettien jakaminen #

Toisille Tokapelin käyttäjille voi antaa oikeuden katsella (pelata), muokata ja/tai jakaa luotuja opetuspaketteja.

Opetuspakettikohtaisesti #

Creatorissa opetuspaketin muokkaussivulla Käyttöoikeudet-osiossa voi jakaa muille käyttäjille oikeuksia kyseiseen pakettiin. Vastaanottajien täytyy hyväksyä oikeuksien vastaanotto sähköpostilla saamansa linkin kautta.

 1. Paina valitsemasi opetuspaketin muokkaussivulla Käyttöoikeudet-osiossa “Lisää käyttäjä” -painiketta.
 2. Syötä painikkeen alla sijaitsevaan valtuutettujen käyttäjien listaan ilmestyneeseen tekstikenttään valtuuttavan käyttäjän sähköposti tai käyttäjänimi. (HUOM. Tekstikenttään täytyy syöttää olemassa olevan käyttäjän sähköposti tai käyttäjänimi.)
 3. Valitse käyttäjälle myönnettävät oikeudet.
 4. Paina Tallenna-painiketta.

Ryhmät-toiminnolla #

Ryhmät toiminto helpottaa useiden pakettien jakamista useille käyttäjille. Ryhmiä pääsee muokkaamaan valitsemalla Ryhmät-sivun Creatorin vasemman reunan valikosta. Vastaanottajien tulee hyväksyä ryhmään liittyminen sähköpostilla saamansa linkin kautta.

 1. Lisää uusi ryhmä painamalla “Lisää uusi” -painiketta tai käytä olemassa olevaa.
 2. Lisää oikeuksien vastaanottaja painamalla “Lisää jäsen” -painiketta.
 3. Syötä vastaanottajan käyttäjänimi tai sähköposti ilmestyneeseen tekstikenttään.
 4. Lisää oikeus painamalla “Lisää oikeus” -painiketta.
 5. Valitse opetuspaketti, jonka oikeuksia haluat jakaa, ilmestyneestä pudotusvalikosta.
 6. Valitse jaettavat oikeudet.
 7. Paina ryhmän yläreunassa sijaitsevaa Tallenna-painiketta.

Ryhmälle voi luoda pysyvän jakolinkin, jota seuraamalla kuka tahansa voi liittyä ryhmään jäseneksi. Jakolinkin voi luoda painamalla “Jaa”-painiketta. Hallinnoijilla on oikeus muokata ryhmää, eli lisätä ja poistaa jäseniä, hallinnoijia ja oikeuksia. Hallinnoijien lisäys onnistuu samalla tavalla kuin jäsenten.

Tilastot #

Creatorin Tilastot-sivulla voit tarkastella omaasi ja muitten pelidataa visualisoidussa muodossa. Aloita valitsemalla opetuspaketti, jonka dataa haluat tarkastella. Oletuksena data koostetaan kaikkien käyttäjien, joiden dataa sinulla on oikeus tarkastella, datasta. Suodattimilla on mahdollista rajoittua esim. vain yhden käyttäjän dataan.

Data on mahdollista ladata CSV-muodossa, jolloin sen voi siirtää esim. taulukkolaskentaohjelmaan käsiteltäväksi. Lataus tarjoaa suodattimilla rajatun osan datasta.

Läksyt #

Voit ohjeistaa oppilaasi pelaamaan tiettyä opetuspakettia, esim. suullisesti, ja tarkistaa myöhemmin Creatorin Tilastot-sivulta noudattivatko he ohjeistusta. Jotta tämä onnistuu, sinun tulee:

 1. Varmistaa, että kaikilla oppilaillasi on Tokapeli-käyttäjätili.
 2. Valita olemassa oleva tai luoda uusi opetuspaketti.
 3. Jakaa paketti oppilaillesi, jos heillä ei ole jo entuudestaan katseluoikeutta siihen.
 4. Varmistaa, että sinulla on oikeus tarkastella oppilaittesi dataa. Helpoiten tämä onnistuu Ryhmät-toiminnolla. Jos käytit Ryhmät-toimintoa edellisessä kohdassa, niin tämä ehto on jo täyttynyt.

Pelidatan jakaminen #

Jotta toinen käyttäjä voisi tarkastella kerryttämääsi pelidataa, tulee sinun myöntää hänelle siihen oikeus.

Opetuspakettikohtaisesti #

 1. Tokapelin opetuspakettilistassa paina jaettavan opetuspaketin oikeassa yläreunassa sijaitsevia kolmea pistettä.
 2. Valitse avautuvasta valikosta “Jaa pelitiedot”.
 3. Syötä käyttäjän, jonka haluat voivan tarkastella pelidataasi, sähköposti tai käyttäjänimi sivun yläreunan tekstikenttään.
 4. Paina Lisää-painiketta.

Ryhmät-toiminnolla #

Ryhmän omistajalla ja hallinnoijilla on pääsy kaikkeen jäsenten pelidataan niiden pakettien osalta, joita he itsekin voivat pelata.